Zdrowa dieta, a warzywa
Warzywa i owoce są w podstawie piramidy żywieniowej. Ich jedzenie jest kluczem do zachowania zdrowia.
Produkty roślinne jako jedyne są dla nas źródłem błonnika pokarmowego, nazywanego też włóknem pokarmowym. Dużo błonnika pokarmowego zawierają otręby i produkty zbożowe z pełnego ziarna.
Błonnik m. in.
– obniża poziom złego cholesterolu we krwi dzięki zawartym w nim beta-glukanom i pektynom,
– zwiększa wydalanie tłuszczu ze stolcem i opóźnia wchłanianie triglicerydów,
– zapobiega nadwadze, otyłości i cukrzycy typu 2 przez spowolnienie wchłaniania glukozy po posiłku,
Według najnowszych badań najlepiej jeść 10 porcji warzyw i owoców dziennie
NAJZDROWSZE OWOCE I WARZYWA
Najzdrowsze warzywa:
pomidory
marchew
pietruszkę
seler
chrzan
warzywa kapustne
sałatę
szpinak
cebulę
czosnek
por
oraz nasiona roślin strączkowych.
Najzdrowsze owoce:
poziomki
maliny
czarne porzeczki
aronia czarnoowocowa
agrest
jabłka
morele
brzoskwinie
czereśnie
cytryny
grejpfruty
i banany.
Nie należy zapominać o pestkach słonecznika i dyni. Stanowią one bardzo cenne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają również dużo białka i błonnika pokarmowego.
Najnowsze komentarze